Téma

Vedecko-popularizačný portál VEDA NA DOSAH uverejnil 28. novembra zaujímavý rozhovor redaktorky Galiny Lišhákovej s doc. Andreou Mendelovou z Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, v ktorom vedkyňa vysvetľuje aj proces mliečneho kvasenia kapusty.

Pivo je jeden z najstarších a zároveň aj z najobľúbenejších nápojov na svete. Z čoho je vyrábané a aký je proces jeho výroby priblížil  v rámci zaujímavej interaktívnej prednášky s názvom Pivo SPU, Ing. Dušan Straka, odborný výskumný zamestnanec Experimentálneho pivovaru VC AgroBioTech SPU v Nitre.

Francúzsko, Grécko, Španielsko, Srbsko, Poľsko a ďalšie krajiny mali možnosť dnes, 23. novembra, virtuálne precestovať návštevníci obľúbeného podujatia Erasmus Village. Už tradične je súčasťou Študentských dní nitrianskych univerzít. Organizačne ho pripravila Kancelária zahraničných vzťahov a medzinárodných vzdelávacích programov SPU v Nitre, spoluorganizátorom bolo Mesto Nitra.

Rýchlokurz geniality, knižná novinka Ľudovíta Ódora, viceguvernéra Národnej banky Slovenska  sa tento rok stala bestsellerom. Autor v nej ponúka odpovede na 42 otázok, ktoré pomôžu pochopiť svet  z rôznych hľadísk.

Prepojenie teórie a praxe vo výučbe poľovníctva má nesmierny význam. Budúci poľovník bude vlastniť zbraň a rozhodovať o výbere jedincov, ktoré uloví. Získa nielen právo, ale aj veľkú zodpovednosť za zachovanie bezpečnosti a zasahovanie do prírodných populácií.

Rozhovor

Basketbalový klub –  BKM SPU Nitra – si pripomína 70 rokov svojho vzniku. O jeho formovaní, míľnikoch, pádoch i vzostupoch sme hovorili s trénerom PaedDr. Ľubomírom Urbanom.


Absolventi

Človeka spoznáš podľa priateľov, organizáciu podľa partnerov a dobrú školu spoznáš podľa jej alumni. Na Ing. Jána Hubu, CSc., je naša akademická obec právom hrdá.

Rok sedemdesiateho výročia založenia Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre je príležitosťou bilancovať. Pospomínať na tisíce absolventov, ktorí tu preberali absolventský diplom a rozišli sa do praxe, aby ho zúročili. Nebolo to vždy v odvetví, na ktoré sa pripravovali, ktoré je spojené s pôdou, chlebom, výživou.

Na súťaži Víno SPU 2022 sa aj v tomto ročníku objavili úspešní vinári – absolventi našej univerzity. Medzi nimi je Ing. Peter Lukačovič, vedúci vinárskej výroby – hlavný technológ vinárstva Pivnica Radošina, ktoré si zo súťažnej prehliadky vín odnieslo Cenu rektorky za šampióna v kategórii I. – Biele suché vína za Sauvignon blanc, r. 2021.

Absolventi študijného odboru prevádzka a ekonomika z roku 1972 sa po päťdesiatich rokoch opäť zišli na pôde svojej alma mater, aby sa zúčastnili na slávnostnej zlatej promócii.

Projekty

Koncom novembra (21. 11) začala „fyzická fáza“ Zimnej školy na tému Potenciál udržateľného turizmu pre rozvoj komunity organizovaná Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre v rámci medzinárodného projektu INVEST, druh Erasmus+ K2 Európske univerzity.

Aj tento rok sa vďaka EIT Food Hub-u na SPU v Nitre vyvíja funkčné jedlo určené pre adolescentov. Inovatívny potravinársky produkt je dizajnovaný spotrebiteľmi v spolupráci s Fakultou biotechnológie a potravinárstva, Výskumným centrom AgroBioTech a potravinárskou spoločnosťou Pierre Baguette.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa opäť podieľa na vývoji produktu spolu so spotrebiteľmi v rámci projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2022.

Pandémia COVID-19 výrazne ovplyvnila vzdelávanie na celom svete. Je to aj prípad terciárneho vzdelávania. Zavedené postupy vo vzdelávaní boli spochybnené a mnohými spôsobmi zmenené.

Aliancia Európskych univerzít INVEST, v ktorej je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre partnerom ako jediná univerzita na Slovensku, vydala v októbri 2022 v poradí už druhý Newsletter.

Aktuálne

Nežná revolúcia 17. novembra 1989 bola vyjadrením vôle ľudí bojovať za demokraciu, proti totalite. Je odkazom na odvahu študentov hájiť slobodu, ľudské a občianske práva. Dnes stoja pred nami nové výzvy. Ako prorektorka a prorektori SPU vnímajú odkaz novembra?

Vláda SR schválila vymenovanie nových členov Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Medzi desiatkov expertov, ktorí budú dohliadať na využívanie verejných zdrojov, určených na investície do výskumu, je aj prof. Marián Brestič.

Pri príležitosti osláv 15. výročia založenia Združenia mladých farmárov Slovenska (ASYF) odovzdal symbolický občiansky preukaz Milan Jurky (predseda ASYF v rokoch 2016 – 2022) novozvolenému predsedovi Mariánovi Glovaťákovi.

Výskumné centrum AgroBioTech SPU navštívil 24. októbra poslanec Národnej rady SR a bývalý minister hospodárstva a europoslanec Richard Sulík.