Spektrum

O funkcii a význame vody v krajine sa 26. júna mohli dozvedieť deti z univerzitnej škôlky Klások. Zavítali do Environmentálneho centra SPU v Nitre, ktoré prevádzkuje Ústav krajinného inžinierstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Korfbalový klub SPU vybojoval v štyroch detských a mládežníckych vekových kategóriách tri prvé priečky a jednu druhú.

Študenti úspešne reprezentovali Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre vo Finále univerzít SR 2025. SPU získala striebro v basketbale aj vo futbale.

Svetový deň bezpečnosti potravín, ktorý každoročne pripadá na 7. júna, nám pripomína, že bezpečnosť potravín nie je samozrejmosťou. Bezpečnosť potravín nie je len záležitosťou hygienických noriem alebo laboratórnych analýz. Je to spoločná zodpovednosť - od poľnohospodárov, výrobcov a predajcov cez vedcov a politikov až po každého z nás.

Tohtoročná téma „Bezpečnosť potravín: veda v akcii“ zdôrazňuje zásadnú úlohu vedy pri ochrane spotrebiteľa, v zabezpečovaní presnosti a spoľahlivosti usmernení pre bezpečnosť potravín používaných vládami, podnikmi a spotrebiteľmi po celom svete.

Vzhľadom na to, že dodávateľské reťazce preklenujú viac hraníc, zabezpečenie bezpečných potravín pre všetkých si vyžaduje globálny záväzok k vedeckému výskumu, hodnoteniu rizík a vykonávaniu opatrení v oblasti bezpečnosti potravín v každej fáze výroby a distribúcie.

Každý, kto je zapojený do potravinového dodávateľského reťazca – od výrobcov, cez spracovateľov, prepravcov, maloobchodníkov, kuchárov až po spotrebiteľov – sa spolieha na univerzálne uplatňovanie osvedčených postupov, dohodnutých procesov a noriem, aby sa zabezpečila bezpečnosť potravín. Všetky tieto opatrenia vychádzajú z jasného a premysleného uplatňovania najlepších dostupných vedeckých dôkazov, ktoré skúmajú, ako a prečo sa potraviny môžu kontaminovať a spôsobiť choroby. Vedci posudzujú a analyzujú riziká pre ľudské zdravie spojené so známymi, preukázanými, vznikajúcimi a očakávanými rizikami pre bezpečnosť potravín a poskytujú poradenstvo. Cieľom je pomôcť tvorcom politík, potravinárskym podnikom a spotrebiteľom robiť bezpečné rozhodnutia.

Za bezpečnosťou potravín stojí mnoho vedeckých disciplín, medzi nimi mikrobiologické, toxikologické, klimatologické a spoločenské vedy. Kľúčové je vzdelávanie mladých ľudí, pokrok vo výskume a vzdelávanie spotrebiteľov o tom, ako udržiavať potraviny bezpečné.

Každý rok ochorie 600 miliónov ľudí na ochorenia z potravín. Ročné náklady na liečbu chorôb z potravín sa odhadujú na 15 miliárd USD. Úlohou výskumníkov je vykonávať a zdieľať výskum o bezpečnosti potravín vrátane známych a vznikajúcich rizík a šíriť zistenia s cieľom informovať politiku a verejnosť. Tiež poskytovať vzdelávanie a odbornú prípravu vládam a potravinárskemu priemyslu o najnovších postupoch v oblasti bezpečnosti potravín, vznikajúcich rizikách a dôležitosti spoľahlivého vedeckého výskumu a údajov na prevenciu ochorení prenášaných potravinami. Nevyhnutné je preto investovať do výskumu, zberu údajov a podporovať vedcov. Vzdelávacie inštitúcie môžu vyučovať základy bezpečnosti potravín a začleniť vzdelávanie o bezpečnosti potravín do školských osnov, učiť študentov o bezpečnej manipulácii s potravinami a hygiene. Dôležité je povzbudzovať študentov k učeniu cez kreatívne aktivity, zapojiť ich do vývoja osvedčených postupov v škole a v neposlednom rade podporovať záujem o vedu. Deti by si mali osvojiť pochopenie vedy a rozvíjať zručnosti kriticky hodnotiť informácie a podporovať rozhodovanie založené na dôkazoch.

Úlohou vedcov je vypracovať vedecky založené politiky na zabezpečenie bezpečnosti potravín v rámci potravinového dodávateľského reťazca, ubezpečiť spotrebiteľov o bezpečnosti ich potravín a riešiť vznikajúce riziká. Potravinárske podniky zase môžu implementovať programy založené na dôkazoch na identifikáciu potenciálnych rizík kontaminácie a zabezpečenie bezpečnej manipulácie, spracovania, distribúcie a skladovania potravín. Spotrebitelia by mali dodržiavať pri kuchynskej úprave bezpečnú manipuláciu pomocou postupov založených na dôkazoch. Byť informovaní, priebežne sledovať odporúčania týkajúce sa bezpečnosti potravín od národných orgánov. Informovanosť o prebiehajúcich ohniskách nákazy a vznikajúcich rizikách môže zabezpečiť bezpečnosť nás všetkých.

Na Základnej škole v Lozorne sa 2. júna konali oslavy Dňa detí s množstvom kreatívnych workshopov. Jeden z nich bol zameraný na jedlé kvety a jedlý hmyz.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa bude na Celoslovenských dňoch poľa 2025 v Seliciach prezentovať spolu s Technickou univerzitou vo Zvolene, s ktorou predstaví v spoločnej expozícii projekt AgroForestry.

Manipulácia, výcvik a tréning hospodárskych, spoločenských aj exotických zvierat bol názov zaujímavej výberovej prednášky, ktorá sa uskutočnila 23. apríla na Ústave chovu zvierat Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ).

Dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre oznamuje, že 12. júna 2025 sa uskutoční prijímacie konanie na tretí stupeň štúdia v študijnom odbore ekonómia a manažment v nasledovných študijných programoch: