Workshop GROW priblížil skúsenosti s pestovaním tradičných plodín

napísal

Fakulta biotechnológie a potravinárstva v spolupráci s Výskumným centrom AgroBioTech SPU v Nitre usporiadala 21. októbra online workshop GROW ako súčasť projektu EIT Food RIS: „Growing Consciousness“ – Rastúce povedomie. Projekt vedie Turínska univerzita a podporený je z európskych fondov. Zapojení do neho boli aj partneri z poľnohospodárskeho sektoru vrátane SPU v Nitre pod vedením prof.  Adriany Kolesárovej.

Projekt GROW je zameraný na revitalizáciu agropotravinárskych reťazcov prostredníctvom udržateľných inovácií. Dôležitým zámerom celého projektu je zavedenie udržateľného poľnohospodárstva a obnova starých/tradičných plodín, ktoré by sa mohli stať základom pre nové alebo obnovené potravinárske výrobky,  a ktoré môžu stimulovať rozvoj agropotravinárskeho priemyslu.

V prvej časti workshopu boli predstavené výsledky prieskumu stavu poľnohospodárstva na Slovensku v oblasti pestovania tradičných plodín a liečivých rastlín v rámci projektu GROW (doc. Simona Baldovská z SPU v Nitre). Ďalej nasledovali odborné prednášky o inovatívnych prístupoch ku klimatickej zmene (Terese Venus, Roberto Villalba a Amer Aitsidhoum z Technickej univerzity v Mníchove, Nemecko), o trvalo udržateľnom poľnohospodárstve a možnostiach obmedzenia vplyvu poľnohospodárstva na klimatické zmeny (Sergio Menéndez zo spoločnosti Grupo AN, Španielsko). S odbornou prednáškou na tému pestovania a spracovania liečivých rastlín vystúpila Ing. Iveta Čičová, PhD., národná kurátorka pre genetické zdroje liečivých rastlín z NPPC, Piešťany. V rámci prezentácie boli predstavené liečivé rastliny ako bazalka pravá, majorán záhradný, nechtík lekársky, dúška tymianová, levanduľa úzkolistá, mäta pieporná, medovka lekárska, pamajorán obyčajný, šalvia lekárska, ale aj pseudoobiliny ako pohánka jedlá, láskavec a ďalšie a aromatické bylinky, ako napríklad borák lekársky a perila krovitá a i.

Druhá časť workshopu bola venovaná panelovej diskusii s pozvanými odborníkmi z agropotravinárskeho sektora moderovaná Ladislavom Račekom, predstaviteľom hnutia Slow Food Tatry, ktoré sa venuje podpore tradičných, pôvodných a ohrozených plodín, rastlín, živočíšnych druhov hospodárskych zvierat, ako aj ochrane biodiverzity. V rámci svojej prezentácie predstavil staré a zabudnuté odrody ako štôlska slivka, mak siaty biely – odroda Albín a spišské džuky. Nasledovala prezentácia predsedníčky Poľnohospodárskeho podielnického družstva Liptovská Teplička Anny Glejdurovej  zameraná na  pestovanie biozemiakov a pšenice špaldovej, ako aj chov čistokrvných plemenných oviec. Konateľ spoločnosti TatraKap s.r.o., Švábovce Peter Čaky predstavil svoje pôsobenie v oblasti pestovania a spracovania pôvodnej odrody dobrovodskej kapusty bielej – odroda Pourovo.

Prezentácia Ing. Ľubomíra Pastuchu zo spoločnosti Legumen v oblasti výskumu, šľachtenia a pestovania hospodárskych plodín so zameraním na staré, tradičné a zabudnuté strukoviny (cícer baraní, hrachor siaty) a konopu siatu a ich znovuzavedenie do pestovania a stravovania. Posledným pozvaným hosťom bola Ing. Dominika Bírová zo spoločnosti Michalove konzervárne – Miko, ktorá sa angažuje v oblasti ekologického poľnohospodárstva a pestovania byliniek, zeleniny a ovocia, ale aj ich spracovania a výroby potravinárskych produktov.

Prezentácie podnietili aktívnu diskusiu účastníkov, pričom sa odborníci z praxe podelili o svoje skúsenosti nadobudnuté praxou v oblasti pestovania starých a tradičných plodín.

Z médií:

NPPT: Podpora inovácií na SPU v Nitre: https://nptt.cvtisr.sk/buxus/generate_page.php?page_id=5103

Nitriansko, č. 46, 19. 11. 2021: https://www.regionpress.sk/storage/app/uploads/public/619/636/07e/61963607e169c227765208.pdf

Nitra24:  https://nitra.dnes24.sk/podpora-inovacii-a-mladych-talentov-na-fakulte-biotechnologie-a-potravinarstva-spu-v-nitre-403281

Ísť späť