Dobrý príbeh a poctivá kvalita vín vždy prináša ovocie
napísal Renáta Chosraviová
O ceste za vlastným vinárstvom a ako obstáť v tvrdej konkurencii sme hovorili s Ing. Ladislavom Ďorďom, PhD., vinárom z vinárstva Château Rúbaň/Vienna DC, a.s., Rúbaň, absolventom Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Na minuloročnej súťaži Víno SPU si vinárstvo odnieslo ocenenie Šampiónom v kategórii II. – Biele polosuché a polosladké vína, za víno odrody Noria, ročník 2021.
Aký študijný program ste vyštudovali na SPU v Nitre?
Vyštudoval som záhradníctvo so zameraním na vinohradníctvo a vinárstvo na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva. Svoje doktorandské štúdium som ukončil na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov v odbore agrochémia, u školiteľa prof. Otta Ložeka.
Čo vám dalo štúdium na univerzite do praxe?
Získal som silný základ, vedomosti, ktoré som mohol ďalej rozvíjať. Dostal som sa k bližšie k vinárskemu svetu, ktorý vo mne vzbudil obrovskú zvedavosť.
Ako a kde sa začala vaša cesta za vlastným vinárstvom?
Vinárstvu sa venujem od detstva. Svoje prvé víno som vyrobil v dedovej pivnici ako 16- ročný. Práve on ma „nainfikoval“ láskou k vinohradu a ešte viac k vínu. Videl som ako tento mok zbližuje ľudí, ale aj to, koľko vedomostí a práce musí vinár vynaložiť, aby vytvoril excelentné víno. Po skončení štúdia som nastúpil ako pomocný technológ do firmy ELESKO, kde som sa vypracoval až na hlavného technológa. Bola to dobrá škola po boku novozélandského vinára Nigela Daviesa. V roku 2015 som prebral riadenie a vybudovanie značky Chateau Rúbaň a vďaka dobrej spolupráci s majiteľmi sme v roku 2020 založili spoločné vinárstvo v mojej rodnej obci Pivnica Čebovce.
Ktorú časť vašej cesty za vybudovaním vinárstva pokladáte doteraz za najťažšiu?
Všetky etapy v živote človeka prinášajú výzvy, ktoré musí zdolať. Po skončení štúdia majú mladí ľudia ideály, často vzdialené od reality, ale s vedomosťami a vytrvalosťou sa dá všetko dosiahnuť. Mojím snom od začiatku bolo oživiť vinárstvo v rodnej obci Čebovce a na troskách zašlej slávy vybudovať vinárstvo.
Vaša firma patrí k tým, ktoré prispeli k obnove povesti slovenského vinárstva. Je ťažké obstáť v konkurencii a udržať sa na trhu?
Žijeme v období, keď celý vinársky sektor prežíva transformáciu. Vznikajú nové menšie rodinné vinárstva, a tým sa spestruje ponuku vín. Konkurencia narastá, ale dobrý príbeh a poctivá kvalita vín vždy prináša svoje ovocie.
Patríte medzi oceňované slovenské vinárstva, čo považujete za najväčší firemný úspech?
Je pravda, že máme nespočetné množstvo ocenení zo zahraničných a domácich súťaží, aj toto je uznanie našej práce. Oveľa dôležitejšie však je, že za relatívne krátku dobu sme vedeli vybudovať vinárstvo s dobrým menom a hodnovernou značkou. Náš majiteľ zvykol hovoriť, že hocičo sa môže stať, ale my musíme robiť svoju prácu svedomito, najlepšie ako sa dá a výsledok sa vždy ukáže.
Hovorí sa, že dobré víno je zrkadlom svojho tvorcu. Ktoré víno je pýchou vinárstva Château Rúbaň/Vienna DC?
Všetky vína nesú v sebe rukopis vinára a vinárskeho tímu. Naše vína vo svojej kategórie určite nezaostávajú ani za najlepšími vínami. Keby som si mal vybrať niektoré z našich špecialít, tak Noriu, Miliu alebo odrodu Svoj sen. Naše vinárske vedomosti však najviac odzrkadľujú vína z kolekcie grand. Sú to vína, ktoré vznikajú len v najlepších ročníkoch a dostávajú neskutočnú pozornosť od vinára.
Ako sa pozeráte na súčasný stav slovenského vinohradníctva? Vinárstvo Slovenska sa stále buduje, akým smerom sa podľa vás uberáme ako vinárska krajina?
Často počujeme, že nielen vinárstvo a vinohradníctvo, ale aj poľnohospodárstvo ako také, v posledných rokoch upadajú. Výmera vinohradov klesá a počet vinárov narastá. Chýba systematická podpora, ale vznikajú vinárstva - rodinné či veľkých investorov, ktoré sú zanietené a vidia potenciál práve v pestovaní hrozna a vo výrobe vína. Výsledky zahraničných súťaží, ale aj zväčšujúci sa záujem o slovenské vína zo zahraničia, svedčia o tom, že svedomite a kvalitne vyrobené vína majú svoje opodstatnenie. Sme malá krajina, ale naše vína sú zaujímavé! Sme na dobrej ceste, ale bez podpôr potrvá dlhšie, kým slovenské vína nájdu svoje umiestnenie vo vinárskom svete.
Myslíte si, že slovenské vinárstvo môže dlhodobo profitovať na kvalite a kultúre vína?
Na Slovensku, ale aj v regióne, máme niekoľko storočné skúsenosti s pestovaním hrozna a výrobou vína. Počas predchádzajúceho režimu sa na veľa vecí zabudlo a zoslabol vzťah miestnych ľudí k hroznu a vínu. V súčasnosti však už vo viacerých rodinných firmách nastupuje druhá, mladá generácia vinárov, ktorí sú vzdelaní, scestovaní a majú zdravé sebavedomie. Môžu navrátiť niekdajší lesk odboru a z toho bude profitovať celá naša kultúra.
Môžu slovenské vína konkurovať kvalitným zahraničným značkám?
Na stopercent áno! Vedomosťami a kvalitou našich vín sme dobehli svet a v niektorých prípadoch sme ho aj predbehli. Dokazujú to aj výsledky slovenských vín. Jediné, čo nám zatiaľ chýba, je sebavedomie. Všade vo svete v reštauráciách sú vínne karty zaplnené miestnymi vínami. Miestni ľudia sú hrdí na svoje vína. Na Slovensku ešte stále neveríme našim výrobcom a hanbíme sa zahraničným turistom ukázať kvalitu našich vín. V prvom rade musíme toto zmeniť. Najprv my musíme veriť našim vínam, potom im uverí aj svet.
Aká profesionálna výzva je aktuálne pred vami?
Tak, ako som už spomenul, s majiteľmi Chateau Rúbaň sme založili novú značku Pivnica Čebovce a ideme vybudovať nové vinárstvo v stredoslovenskej vinárskej oblasti v mojej rodnej obci. Je to obrovská výzva či z profesionálnej, ale aj z ľudskej stránky. Od 70-tych až do polovice 90-tych rokov v obci fungovalo veľmi známe vinárstvo, ktoré v tom čase exportovalo svoje vína do Mexika, Japonska, Veľkej Británie, Španielska a pod. Vinárstvo zaniklo, ale vinársky um a cítenie ľudí stále pretrváva. Treba ich len oprášiť. V tomto ťažkom období to bude ešte náročnejšie, ale verím, že to dokážeme.
Máte nejakú spoluprácu so svojou univerzitou? Prípadne, kde vidíte prieniky pre vzájomnú spoluprácu?
Už dlhšie diskutujeme o tom, že mohli by sme realizovať nejakú spoluprácu, resp. zabezpečiť odbornú prax pre študentov. Sme mladé prosperujúce vinárstvo, ktoré určite má čo ukázať študentom SPU.
A čo by ste odkázali našim študentom, ktorí majú záujem venovať sa tomuto odboru?
Je dosť možné, že niektoré iné odbory sú lákavejšie, ale o dobrého vinára je vždy záujem. A aj o dobré vínka a dobrú náladu je u nás vždy postarané! 😊