V Potravinovom inkubátore SPU vyvíjajú inovatívne potraviny
napísal Mária Pietová
Výskumné centrum AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre prehlbuje spoluprácu so súkromným sektorom výnimočným projektom Potravinového inkubátora.
Firmy, študenti a startupy si v ňom vďaka modernej infraštruktúre budú môcť otestovať svoje inovatívne nápady. Pre začínajúcich podnikateľov v oblasti potravinárstva sa chystajú nové programy formou mentoringu a koučingu, ktoré budú cennou pomocou pri vývoji inovatívnych produktov či vylepšovaní ich receptúry. V súčasnosti tu výskumníci pracujú napríklad na vývoji optimálnych receptúr oblátok.
Potravinový inkubátor vznikol v zrekonštruovanej budove v areáli univerzity v rámci projektu Drive4SIFood. Vytvára priestor pre pilotné testovanie produktov. „Pre začínajúce firmy je investovanie do vybudovania infraštruktúry veľkou finančnou záťažou. Ak bude firma začlenená do pripravovaného programu, môže si u nás svoj nápad otestovať. Po uvedení produktu na trh následne zhodnotí, či je ponúkaný produkt pre konzumentov zaujímavý a zároveň, či to má pre firmu ekonomický potenciál,“ uviedla riaditeľka AgroBioTechu Lucia Gabríny. Druhým rozmerom Potravinového inkubátora je, že môžu v rámci neho vznikať startupy a spin-offy, keďže ambíciou projektu je aj komercializácia vlastných produktov pod hlavičkou univerzity.
Po schválení potravinárskej prevádzky budú môcť študenti a zamestnanci SPU nájsť niektoré produkty v bufetoch a verejnosť ich bude môcť ochutnať na podujatiach organizovaných univerzitou. V súčasnosti pracujú odborníci v Potravinovom inkubátore na vývoji optimálnych receptúr oplátok. Okrem tých klasických - z mlieka, cukru, múky a vanilky - skúšajú oplátky s prídavkom zeleného čaju, škorice, kávy, pomaranča a jedlých kvetov, ale aj vegánske varianty s ovseným mliekom. „Cesto malo veľmi dobré vlastnosti, konzistencia a chuť bola prekvapivá. Nezainteresovaný jedinec by nemal šancu rozoznať, že v receptúre chýba klasické mlieko, ale je nahradené alternatívnym,“ podotkla L. Gabríny. Keďže je dnes záujem o obohatené inovatívne produkty, do receptúry vyskúšali pridať zelený jačmeň, aróniu, medovku, zelenú kávu, perníkové korenie či dokonca kúsky sušeného pomaranča.
Cieľovou skupinou Potravinového inkubátora sú aj študenti a mladí ľudia s podnikateľskými ambíciami, ktorí majú záujem o aplikáciu výsledkov výskumnej činnosti do podoby inovatívneho produktu s vysokou pridanou hodnotou. Môže ísť napríklad o potravinu vyrobenú z netradičných surovín, alebo obohatenú o nutrične významné zložky. Vzdelávacie a tréningové programy, mentoring a neformálne školenia s cieľom rozvíjať potrebné technologické a podnikateľské zručnosti sú významnou súčasťou projektu.
Potravinový inkubátor pozostáva z troch častí: technologickej prípravovne produktov, centra vývoja cereálnych produktov a centra vývoja nápojov. Jeho základná infraštruktúra je už vybudovaná a v budúcnosti by ho univerzita a výskumné centrum chceli v rámci ďalších projektov rozšíriť. Vyrábať sa tu dajú napríklad zeleninové a ovocné šťavy, sirupy a koncentráty, nealkoholické nápoje, džemy, nátierky, horčice, pretlaky, trvanlivé pečivo, oblátky, sušienky či cestoviny.