Účastníci konferencie hodnotili 12 druhov inovatívnych sušienok z produkcie SPU
napísal Renáta Chosraviová
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre organizovala 10. – 11. októbra konferenciu FOOD|BIO|TECH. V rámci sekcie FOOD TECHNOLOGY & QUALITY predstavila inovované trvanlivé výrobky, ktoré vyvinul kolektív pracovníkov Ústavu potravinárstva FBP.
Prezentovaných bolo dvanásť druhov sušienok - sladkých, slaných i s prídavkami biologicky cenných zložiek. Účastníci konferencie ich mohli ochutnať, senzoricky posúdiť a ohodnotiť ich kvalitu. „Väčšina účastníkov túto možnosť využila a vyjadrila svoj odborný aj spotrebiteľský názor. Výsledky hodnotenia využijeme pri ďalšom vylepšovaní receptúry v rámci finalizácie výrobkov, s potenciálnym využitím pre výrobu a distribúciu v rámci obchodných sietí. Tieto výrobky budú s veľkou pravdepodobnosťou v spolupráci s Potravinovým inkubátorom SPU k dispozícii konzumentom,“ povedala profesorka Tatiana Bojňanská. Dodala, že päť z prezentovaných produktov spĺňa podmienky aj pre použitie označenia FRUΦ, ktoré je súčasťou ochrannej známky zaregistrovanej Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou.
Pri vývoji inovovaných výrobkov s výnimočným nutričným, prípadne aj zdravotným potenciálom, boli aplikované výsledky výskumných aktivít projektov APVV-18-0312 a APVV-21-0206.