Z medzinárodného stretnutia k projektu BestCHEESE na Slovensku. Zamerané na výrobu syrov

napísal

V rámci projektu Investigation of Traditional Cheese Production Technology and Standards in the Light of European Union – BestCHEESE sa 29. marca - 1. apríla konalo tretie medzinárodné stretnutie pod záštitou SPU v Nitre.

Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia z výskumných inštitúcií z Turecka (Eskisehir Agriculture and Forestry Directorate, Veterinary Faculty of Ankara University, Batman Agriculture and Forestry Directorate), Talianska (Azienda Sanitaria Provinciale di Agrigento), Slovinska (Univerza V Ljubljani) a Slovenska.

Cieľom projektu je nadobudnúť informácie, ktoré prispejú k odstráneniu regionálnych rozdielov pri výrobe syrov v partnerských krajinách s využitím IKT metodík zameraných na bezpečnosť a hygienu potravín.

Účastníci projektu navštívili farmy na strednom a južnom Slovensku, ktoré sa venujú spracovaniu kravského a ovčieho mlieka a výrobe syrov a iných mliečnych výrobkov. Mali možnosť oboznámiť sa s celým procesom výroby mliečnych výrobkov od dojenia až po skladovanie. Súčasťou každej prehliadky farmy bola aj ochutnávka vlastných výrobkov, najmä syrov typických pre Slovensko, ako napr. parenica, nite, zrejúce a nezrejúce tvrdé syry.

Súčasťou stretnutia bol aj workshop, v rámci ktorého zástupcovia partnerských inštitúcií vystúpili s prednáškami zameranými na technologické postupy výroby tradičných syrov.

Ďalšie projektové stretnutie je plánované v Taliansku. Po ukončení projektových stretnutí budú pripravené dva školiace moduly zamerané na používanie správnych hygienických postupov a riziká vznikajúce pri výrobe tradičných syrov.

 

Ísť späť