Študenti FBP sa v potravinárskych podnikoch oboznámili s výrobou cukru a oleja
napísal Renáta Chosraviová
Oboznámiť sa s výrobou kryštálového cukru z cukrovej repy a oleja zo slnečnicových semien od príjmu suroviny až po spracovanie na finálny produkt. To bol hlavný cieľ odbornej exkurzie študentov Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, ktorá sa konala 25. októbra v troch lokalitách. Študenti navštívili Slovenské cukrovary v Seredi, Výskumný ústav potravinársky – Odbor technológií, inovácií a spolupráce s praxou v Modre a spoločnosť Školské hospodárstvo – Búšlak v Dunajskom Klátove.
V rámci prvej zastávky študenti programu technológia potravín a medzinárodného programu Sustainability in Agriculture, Food Production and Food Technology in the Danube Region (DAFM) nahliadli do Slovenských cukrovarov. „Vo výrobných priestoroch podniku mali možnosť zistiť, aká náročná je cesta výroby „bieleho zlata“. Len málokto si to uvedomuje, keď si ho pridáva do kávy či čaju,“ povedala doktorka Eva Ivanišová, ktorá študentov sprevádzala spolu s profesorkou Tatianou Bojňanskou a doktorom Matejom Čechom. Dodala, že študenti získali poznatky o dôležitosti agro-potravinárstva, lebo len z kvalitnej suroviny možno vyrobiť kvalitný cukor, a teda jeho finálna kvalita začína už na poli. Prezentované boli aj pútavé videá, ukážky cukru, medziproduktov a vedľajších produktov výroby cukru.
Exkurzia následne pokračovala vo Výskumnom ústave potravinárskom v Modre, kde riaditeľ ústavu študentov informoval o histórii a aktuálnych výskumných aktivitách inštitúcie. „Diskusie o výskumných projektoch a úspechoch ústavu, ako sú patenty a ocenenia, vzbudili v študentoch záujem o vedeckú prax a inováciu v potravinárskom sektore. Zároveň mali jedinečnú príležitosť vidieť procesy výroby rôznych produktov, ako je alkohol, silice, glukány z húb, ocot a fermentované výrobky na báze bylín. Umožnilo im to získať praktický pohľad na teoretické poznatky,“ uviedla Ivanišová. Ocenila, že riaditeľ počas prehliadky podnecoval interakciu so študentmi, a tým ich motivoval aktívne sa zapájať do diskusií a vyjadrovať svoje názory.
Poslednou navštívenou spoločnosťou bolo Školské hospodárstvo – Búšlak. Študenti nahliadli do všetkých fáz procesu výroby slnečnicového oleja, od spracovania slnečnicových semien až po finálny produkt. Dozvedeli sa dôležité informácie o oleji so zvýšeným podielom kyseliny olejovej, jeho prospešných vlastnostiach, ako sú jeho priaznivé účinky na zdravie a možnosti využitia v gastronómii. Senzorická analýza slnečnicových olejov bola ďalším zaujímavým aspektom exkurzie, v rámci ktorej študenti mali možnosť porovnať chuť a aromatické vlastnosti nerafinovaných a rafinovaných olejov. Tieto skúsenosti a vedomosti im pomohli lepšie pochopiť, aké dôležité sú prírodné procesy a kvalita surovín pri výrobe potravín.
Benefit exkurzie spočíval aj v zapojení zahraničných študentov a komunikácie v anglickom jazyku. To je v súčasnom globalizovanom svete prínosné aj pre rozvoj jazykových a interkultúrnych kompetencií slovenských študentov. Exkurzia sa konala v rámci predmetov technológie spracovania cereálií a technológie okopanín a špeciálnych plodín.