Recenzia: Výživové odporúčania pre dospelých počas pandémie spôsobenej ochorením COVID-19
napísal Renáta Chosraviová
Publikácia s uvedeným názvom vyšla v uplynulých dňoch vo Vydavateľstve SPU v Nitre.
Ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou označené ako globálna pandémia. Preto sa vynára otázka, ako optimálne podporovať imunitný systém v bežnej populácii.
Ako uvádza autorský kolektív – prof. Marta Habánová, Ing. Martina Gažarová, PhD., Ing. Marta Lorková, PhD., Ing. Mária Holovičová, PhD., doc. Miroslav Habán a Ing. Dominika Zvercová – adekvátna odpoveď imunitného systému závisí od mnohých faktorov, najmä od nášho zdravotného stavu.
„Je všeobecne známe, že k udržiavaniu zdravia je životne dôležitá primeraná strava, celková výživa, hydratácia a pohyb. Ľudia, ktorí sa stravujú pestro, striedmo, vyvážene, majú tendenciu byť v kombinácii s pravidelnou fyzickou aktivitou zdravší so „silnejším“ imunitným systémom a nižším rizikom vzniku chronických neinfekčných, ale aj infekčných chorôb. Každodenná strava by mala obsahovať rôzne čerstvé a nespracované potraviny pre získanie vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, bielkovín a antioxidantov, ktoré telo potrebuje. Tiež je dôležitý dostatočný príjem tekutín. Treba sa vyhýbať jednoduchým cukrom, nasýteným tukom a soli pre zníženie rizika nadhmotnosti, obezity a z nich prameniacich mnohých ďalších neinfekčných ochorení.“
Autori tiež uvádzajú, že z hľadiska veku sú starší ľudia náchylnejší na vznik a rozvoj nielen neprenosných chorôb ako sú kardiovaskulárne choroby, diabetes mellitus, nádorové ochorenia, ale majú aj zvýšené riziko podvýživy, infekcií a tiež ochorenia COVID-19. Samotný vek je v skutočnosti rizikovým pre vznik tohto ochorenia.
„U staršej populácie často existujú nedostatky rôznych výživových látok a zložiek, napr. vápnika, vitamínu C, vitamínu D, folátov a zinku. Podvýživa môže u starších ľudí narušiť funkcie imunitného systému, čo ich robí náchylnými aj na rôzne infekcie. Zdravá a vyvážená strava by mala obsahovať potrebné makro- a mikroživiny, probiotiká, prebiotiká a symbiotiká.
Udržanie dobrého stavu výživy a zdravia je v súčasnosti veľmi významné a nevyhnutné, pretože boj proti COVID-19 bude pravdepodobne dlhší, ako sa pôvodne očakávalo.“
Takmer stostranová publikácia pozostáva z ôsmich kapitol. Zamerané sú na nutričnú podporu v čase pandémie nielen pre COVID-19 pozitívnych, vplyv stravovacích návykov a spôsob stravovania na celkový zdravotný stav, na pitný režim ako súčasť post-covidovej terapie. V ďalších kapitolách autori uvádzajú diétne odporúčania pre pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19, venujú sa téme uplatnenia výživovej diéty v post-covidovej liečbe či poradenstvu a psycho-sociálnej podpore pri ochorení COVID-19. V záverečnej kapitole čitateľ nájde receptár jedál.
Publikácia je vhodne doplnená farebnými obrázkami a tabuľkami.