Pivo SPU alebo výroba zlatistého moku

napísal

Pivo je jeden z najstarších a zároveň aj z najobľúbenejších nápojov na svete. Z čoho je vyrábané a aký je proces jeho výroby priblížil 24. novembra v rámci zaujímavej interaktívnej prednášky s názvom Pivo SPU, Ing. Dušan Straka, odborný výskumný zamestnanec Experimentálneho pivovaru Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre. Konala sa v rámci Študentských dní nitrianskych univerzít.

O vzniku piva existujú rôzne dohady, pravdepodobne objavenie tohto moku vznikalo v približne rovnaký čas na viacerých miestach. „Každopádne vývoj pivovarníctva bol ovplyvnený charakterom krajiny, jej klímou, ako aj obchodom a ekonomikou,“ hovorí Ing. D. Straka. Pivo v jeho najstaršej podobe zrejme existuje už vyše 8-tisíc rokov.

Z čoho je vyrábané a čo obsahuje? „Pivo je vyrábané zo štyroch základných surovín - z vody, ktorá tvorí viac ako 90 % obsahu piva, z jačmenného sladu, kvasiniek a chmeľu. Vďaka týmto surovinám pivo obsahuje minerály, draslík, fosfor, horčík, vápnik, bielkoviny, vitamíny skupiny B, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflamín a ďalšie stopové prvky,“ hovorí sládek.

Počas prednášky priblížil proces výroby piva a pripravil experimentálnu sladinu s prídavkom farebných sladov, ktorú zmeral na komplexnom analyzátore piva. Tento špičkový prístroj vo VC AgroBioTech zmeria v priebehu 1 - 2 minút obsah alkoholu, cukru, farbu, pH a zákal piva.

Na záver účastníci prednášky vizuálne zhodnotili vplyv farebných sladov na arómu a farbu piva.

Medzi účastníkmi boli aj študenti, ktorí sa venujú technológii potravín. Ako povedal jeden z nich, Marek Hyksa, študent 1. roč. inžinierskeho štúdia, jeho záujmom je praxovať v Heinekene a v budúcnosti sa venovať technológii tohto nápoja.

 

Ing. Dušan Straka vyštudoval agrobiotechnológie. V súčasnosti pôsobí ako odborný výskumný zamestnanec Laboratória experimentálneho pivovaru Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre. Má viacročné skúsenosti v praxi, v pivovaroch, kde pracoval ako manažér prevádzky. Ako uviedol, výzvou pre neho je hľadať nové netradičné cesty pri výrobe piva.

Ísť späť