Novinky a trendy v potravinárstve na SPU v Nitre

napísal

Aj tento rok sa vďaka EIT Food Hub-u na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre vyvíja funkčné jedlo určené pre mladých adolescentov. Inovatívny potravinársky produkt je dizajnovaný spotrebiteľmi v spolupráci s Fakultou biotechnológie a potravinárstva, univerzitným Výskumným centrom AgroBioTech SPU v Nitre a potravinárskou spoločnosťou Pierre Baguette.

Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT) je nezávislý orgán EÚ založený v roku 2008 na podporu inovácií a podnikania v celej Európe. Cieľom EIT Food je úzko spolupracovať so spotrebiteľmi na vývoji nových produktov a služieb založených na vedomostiach a technológiách, ktoré v konečnom dôsledku prinesú zdravší a udržateľnejší životný štýl pre všetkých európskych občanov. EIT Food ako popredná európska iniciatíva v oblasti agropotravinárskej inovácie má za cieľ vytvorenie udržateľného a do budúcnosti odolného potravinárskeho sektora a prispieť tak k zvýšeniu schopnosti inovovať krajiny a regióny v Európe. SPU v Nitre je kľúčovým hráčom v miestnych inovačných ekosystémoch a spolu so Slovak Business Agency tvorí jediný EIT Food Hub na Slovensku, ktorý pracuje na tom, aby bol potravinový systém udržateľnejší, zdravší a dôveryhodnejší.

EIT Food Hub na SPU v Nitre zorganizoval Awareness day na šírenie povedomia o inováciách a nových trendoch v agropotravinárstve ako súčasť 15. ročníka medzinárodnej vedeckej konferencie FoodBioTech. Na nedávnom podujatí boli predstavené jedlé kvety a jedlý hmyz ako menej známe a netradičné zdroje potravín. Podujatie zároveň ponúklo odbornú diskusiu na témy biológia a biotechnológie, hygiena a bezpečnosť potravín, zdravie a rizikové faktory, ale aj inovácie a trendy v potravinárstve.

Vývoj inovatívnych potravín

Aj vďaka EIT Food Hub-u na SPU v Nitre sa na pulty predajní dostalo prvé funkčné jedlo určené pre seniorov. Tento rok opäť vďaka medzinárodnému projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs a pod vedením Varšavskej univerzity môže EIT Food Hub na SPU v Nitre vyvíjať inovatívne zdravé občerstvenie, tentoraz však v spolupráci s mladými spotrebiteľmi vo veku 15-19 rokov a potravinárskou spoločnosťou Pierre Baguette. Inovatívny potravinársky produkt bude uvedený na trh budúci rok.

Workshopy pre ukrajinských utečencov

EIT Food Hub-u na SPU v Nitre organizuje rôzne semináre, tréningové školy a workshopy pre rôzne cieľové skupiny. V novembri bude pod záštitou Fakulty biotechnológie a potravinárstva a EIT Food Hub-u realizované aktivita Job Skills Studio, ktorej cieľom je podporiť umiestnenie mladých ľudí z Ukrajiny na trhu práce v Európe, napomôcť získať prvé pracovné skúsenosti a rozvíjať kompetencie a zručnosti v agropotravinárskom sektore prispôsobené požiadavkám európskych firiem. Aktivita zahŕňa sériu prednášok, ktoré majú napomôcť zvýšiť šance Ukrajincov uplatniť sa na trhu práce v oblasti agropotravinárskeho sektora v súlade so strategickým cieľom EIT Food: „Vzdelávať k zapojeniu, inovovaniu a napredovaniu.“ Navyše je toto podujatie zamerané na osvojenie si osvedčených postupov v rámci celého hodnotového reťazca, ktoré by účastníci mohli realizovať v budúcnosti po návrate na Ukrajinu.

 

Ísť späť