Na FAPZ skúmajú účinky konzumácie čučoriedok a ľanových semien

napísal

Na Ústave výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov rozbehli dve štúdie, zamerané na overenie účinkov konzumácie špecifických rastlinných zdrojov a ich bioaktívnych zložiek na vybrané biochemické a antropometrické parametre žien podľa stanovených kritérií.
Prvá je zameraná na výskum konzumácie  BIO 100 % čučoriedkovej šťavy a BIO čučoriedkovej vlákniny. Oba produkty sú vyrobené na prírodnej báze, neobsahujú žiadne prídavné chemické látky, umelé sladidlá, lepok či iné alergény. Keďže čučoriedky sú zdrojom širokého spektra polyfenolov a ďalších bioaktívnych látok, ktoré vykazujú antioxidačné, antiinflamačné, antikarcinogénne, antimikrobiálne a ďalšie zdraviu prospešné účinky, autori štúdie predpokladajú, že ich pravidelnou konzumáciou dôjde k zlepšeniu lipidového profilu a k zníženiu rizika metabolického syndrómu a závažných civilizačných ochorení neinfekčného pôvodu. Štúdia bude prebiehať osem týždňov a je realizovaná v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (ITMS 313011V344) Dlhodobý strategický výskum prevencie, intervencie a mechanizmov obezity a jej komorbidít. Odborne štúdiu zastrešuje prof.  Marta Habánová.
Druhá štúdia sleduje vplyv pravidelnej konzumácie drvených semienok ľanu siateho (Linum usitatissimum L.) na vybrané parametre, minerálny status a nutričný stav probandov. Cieľom klinickej štúdie je determinácia zdraviu prospešných faktorov súvisiacich s konzumáciou ľanu. Aj v tejto štúdii sú probandky rozdelené do dvoch intervenčných skupín, pričom každá skupina konzumuje inú odrodu ľanu diferencovanú podľa obsahu lignanov.  Ľan (Linum usitatissimum L.) patrí do čeľade Linaceae a predstavuje významnú rastlinu, z hľadiska jej využitia v liečbe diabetu, hypercholesterolémie, kardiovaskulárnych chorôb či porúch tukového metabolizmu. Ľanové semienka okrem iných významných efektov znižujú pri pravidelnej konzumácii hladinu lipidov v sére i agregáciu krvných doštičiek, majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Štúdia je riešená v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (ITMS 313011V336)  Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood. Trvanie štúdie je osem týždňov. Na jej realizácii sa podieľa výskumný tím:  Ing. Petry Lenártovej, PhD., Ing. Martiny Gažarovej, PhD., Ing. Jany Kopčekovej, PhD., RNDr. Jany Mrázovej, prof. Kataríny Ražnej a doc. Janky Nôžkovej.

Ísť späť