K. POLÁKOVÁ: Inovatívne riešenia v potravinárstve objavuje aj cez kávové šupky

napísal

Študentskou osobnosťou Slovenska za akademický rok 2023/2024 v kategórii Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo sa stala inžinierka Katarína Poláková z Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Porota ocenila jej výsledky v oblasti potravinárskeho výskumu a vývoja, ako aj angažovanosť v akademickej sfére. Predmetom jej výskumu sú kávové šupky ako perspektívny zdroj bioaktívnych látok, ktoré môžu nájsť využitie pri vývoji inovatívnych potravín.

V čom spočíva váš výskum a v čom vidíte jeho perspektívu?

Môj výskum zahŕňa charakterizáciu biologicky aktívnych látok kávových šupiek, posudzovanie chemických a mikrobiologických vlastností a vývoj inovatívnych potravín zapracovaním šupiek do produktu, ako sú napríklad sušienky. Perspektíva tejto oblasti spočíva v podpore cirkulárnej ekonomiky, redukcii odpadu a zlepšení nutričnej a senzorickej hodnoty potravín. Práve potreba prispieť k riešeniu konkrétnych problémov, ako je odpadové hospodárstvo, a objavovať inovatívne riešenia v potravinárstve, sú hlavnou motiváciou mojej vedeckovýskumnej činnosti. Rada by som prispela k posilneniu prepojenia medzi výskumom a praxou na Slovensku.

Aký študijný program ste vyštudovali na SPU a prečo ste si vybrali túto oblasť?

Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva som vyštudovala študijný program bezpečnosť a kontrola potravín. Tento odbor som si vybrala preto, lebo spája kľúčové oblasti potravinárstva, legislatívy a kontroly, ktoré sú nevyhnutné pre ochranu verejného zdravia a kvalitu potravín. Výskum počas štúdia ma natoľko zaujal, že som sa rozhodla pokračovať aj na doktorandskom stupni štúdia.

Akej činnosti na fakulte sa venujete v oblasti vzdelávania?

V rámci svojej činnosti na FBP sa podieľam na výučbe praktických a teoretických cvičení z predmetov falšovanie a autentifikácia potravín, verejné zdravie a produkcia potravín. Prispievam k inovatívnym vzdelávacím projektom, ako napríklad digitalizácia a implementácia audiovizuálnych metód do výučby. Som členkou programových komisií, čo mi umožňuje ovplyvňovať kvalitu vzdelávania na fakulte. Veľký posun vo svojom vedeckom zameraní mi prinieslo absolvovanie zahraničných stáží v Madride v Španielsku a v Nikózií na Cypre. Počas doktorandského štúdia som sa spolu so spolužiakmi intenzívne zapájala do rôznych výziev, súťaží a startupových projektov. Myslím si, že mimoškolské aktivity zohrávajú veľmi dôležitú úlohu, lebo ponúkajú príležitosti prehĺbiť existujúce odborné znalosti a naučiť sa nové zručnosti.

Vidíte perspektívu svojho ďalšieho vedeckého rastu na fakulte?

Naša fakulta vytvára všetkým záujemcom priestor pre ďalší rast, a to najmä vďaka možnostiam participácie na medzinárodných projektoch a spolupráce s praxou.

Myslíte si, že naša spoločnosť si je vedomá potenciálu, ktorý študenti v sebe majú a ich úsilie je dnes patrične ocenené? Prípadne, v čom vidíte rezervy?

Myslím si, že spoločnosť si postupne uvedomuje potenciál študentov, no stále existujú rezervy, najmä v oblasti podpory mladých odborníkov. Potravinárstvo, žiaľ, nie je dostatočne atraktívne z hľadiska finančného ohodnotenia. To je veľká škoda, lebo ide o kľúčový sektor pre každý štát. Adekvátne ocenenie a podpora by mohli prilákať viac talentov a zvýšiť jeho význam v očiach verejnosti. Viac priestoru by mohlo byť venovaného finančnej podpore výskumu, zviditeľňovaniu výsledkov a zlepšeniu spolupráce medzi univerzitami a praxou.

Mohli by ste poradiť ostatným mladým ľuďom, ako sa bežný študent môže spolupodieľať na skvalitnení výučby a výskumu? Odporučili by ste im štúdium na SPU a oblasť, ktorej sa venujete?

Odporúčam mladým ľuďom, aby boli aktívni, využívali všetky dostupné príležitosti, ako sú stáže, súťaže a konferencie, a nebáli sa zapojiť do projektov a tímovej práce. Hlavne je dôležité vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, pretože iba keď čelíme výzvam, spoznávame samých seba a posúvame sa vpred. Štúdium na SPU ponúka kvalitné vzdelanie a silnú podporu pre osobný rozvoj, najmä v oblastiach, ako je potravinárstvo, ktoré majú veľký potenciál pre budúcnosť. Určite radím ísť do týchto výziev.

Iste máte aj iné záľuby ako vedu. Aké?

Mám rada vysokohorskú turistiku a pobyt v horách, ktoré mi poskytujú relax a inšpiráciu. Tiež veľmi rada čítam knihy, to mi pomáha rozvíjať kreativitu. Mám rada knihy od Philippy Gregory, ktorá je známa svojimi historickými románmi zameranými na obdobie Tudorovcov.

 

Ísť späť