Jedloveda: Vzdelávanie žiakov o výžive bez démonizovania

napísal

Ako vyzerá správna porcia? Existuje ideálna hmotnosť? Čo je funkciou jedla alebo aké potraviny je zakázané konzumovať?

Na prvý pohľad banálne otázky, no skúsenosť ukazuje, že vo svete dezinformácií a mýtov vo výžive je na nich treba odpovedať. Napríklad aj cez projekt s názvom Jedloveda, konceptu vzdelávania učiteľov základných škôl, s dôrazom na budovanie zdravého vzťahu s jedlom, ktorý je úplným základom v rámci správnych stravovacích zvyklostí.

Jedloveda je absolventským projektom v programe Sokratov inštitút doktorandky vo výžive a potravinárstve Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre Simony Almášiovej.

„Výživa je vedná disciplína, ale samotné jedlo na našich tanieroch tou vedou už nie je. Nemalo by byť. Je veľmi dôležité vnímať rozdiel medzi tým. To sa snažím mojím projektom priniesť. Preto je jeho názov Jedloveda, slovná hračka so vsuvkou „nie je“ , aby to spolu zaznelo ako „Jedlo nie je veda“. Áno, je v poriadku svoje stravovanie upravovať v rámci odporúčaní racionálnej výživy, dokonca žiadané. Pokiaľ však každý tanier jedla vnímame len v číslach a tabuľkách, bez potešenia, naopak so strachom, či výčitkami, mali by sme zbystriť pozornosť a ideálne vyhľadať odborníka,“ popisuje zámer Simona Almášiová, autorka projektu.

Ako hovorí, na sérii online vzdelávacích webinárov sa v pilotnej fáze zúčastnilo 16 pedagogičiek druhého stupňa základných škôl z celého Slovenska. Webináre okrem Ing. S. Almášiovej viedla aj Ing. Nikoleta Šimonová, tiež absolventka štúdia v odbore výživa ľudí na SPU v Nitre a doktorandka vo výžive a potravinárstve. Okrem vyškolenia pedagógov bolo jedným z cieľov vytvoriť hravé a praktické pracovné listy, ktoré následne vedia pedagógovia použiť na svojich hodinách.

V súčasnom svete nestačí vykonávať aktivity zamerané na prevenciu obezity. „Je nevyhnutné v rámci vzdelávacieho procesu informácie vyvažovať. Spoločnosť je nastavená na permanentné chudnutie a aplikovanie rôznych, aj zdravotne nebezpečných diét. Hruška v logu nie je náhodná. Jej úlohou je práve podčiarknuť dôležitosť vnímania variability našich postáv a nepotrebnosti skúšania rôznych drastických diét v snahe poprieť tvar tela, ktorý nám bol daný do vienka a na úkor nášho zdravia. Úzke boky, či medzera medzi stehnami nie sú znakmi zdravia a ani nikdy nebudú. Hoci sa môžeme viacerí stravovať veľmi podobne, dokonca úplne rovnako, neznamená to, že budeme rovnako aj vyzerať. Zároveň je veľmi dôležité pripomínať, že každý z nás má rozličné nutričné potreby, ktoré je nevyhnutné dostatočne napĺňať,“ zdôrazňuje Simona Almášiová.

 

Ísť späť