Jarný beh spojili s prezentáciou experimentálnych potravín

napísal

Jarný beh okolo Botanickej záhrady SPU, grilovačku, ochutnávku experimentálnych a inovatívnych, ako aj komerčných potravín z dielne Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre ponúklo športové podujatie 21. marca v areáli univerzity.

Pečivo s cvrčím proteínom

Slané pekárenské produkty obsahujúce kvalitný cvrčí proteín, sladkú tyčinku s 5-percentným obsahom cvrčej hmoty, produkty obohatené o prídavné látky - špeciálne stabilizované sušené mäso a salámu obohatenú o cviklu, ako aj jedlé gély pre seniorov či ochutené medy, mali možnosť okúsiť všetci účastníci podujatia.

Používanie hmyzu ako alternatívneho zdroja bielkovín pritom nie je žiadnou novinkou a hmyz sa pravidelne konzumuje v mnohých častiach sveta. Od roku 2018 je hmyz zahrnutý do takzvanej novej regulácie potravín ako potenciálna potravina. Toto nariadenie reguluje schválenie nových potravín v Európskej únii.

Viacerých „ochutnávačov“ zaujímalo, čo na konzumáciu cvrčka hovorí veda.

„Veda hovorí, že cvrček je zaujímavá a cirkulárna potravina, to znamená, že cvrček dokáže zjesť niečo, čo človek nespotrebuje, napr. potlčené jablká a vytvoriť z nich kvalitný proteín,“ vysvetlil doc. Radoslav Židek z Ústavu potravinárstva FBP, s tým, že tieto experimentálne produkty vyvíjajú na fakulte pre ľudí s ekologickým cítením. S konzumáciou hmyzu by sme však mali byť opatrní, lebo u niektorých ľudí sa môže prejaviť alergická reakcia.

Jedlé gély pre seniorov

Jedlé gély pre seniorov, ktoré by mohli predĺžiť vekovú hranicu, predstavil doc. Vladimír Vietoris. Ako o vývojovom produkte prezradil, jeden typ gélu obsahuje vlákninu s protizápalovými účinkami – arabinogalaktán, druhý typ obsahuje betaglukán na zvýšenie imunity. Potenciálne sú gély určené ako doplnok každodennej potravy, môžu byť použité ako plnka do koláčov, prípadne sa aplikovať do jogurtov atď.

Ochutené medy

Ochutené medy prezentoval Ing. Ladislav Kohút, PhD. Ako povedal, všetky produkty obsahujú čistý pastovaný repkový med s prídavkom lyofilizovaných (sušených mrazom) rastlinných látok. Každý med obsahuje iný prídavok a tým je špecifický.

Experimentálne pivo

Bodovalo aj experimentálne pivo z Experimentálneho pivovaru Výskumného centra AgroBioTech, ktoré podľa slov Denisa Bažányho a Erika Felbera z FBP, ako aj účastníkov, ktorí produkt ochutnali, je v porovnaní s komerčným pivom menej horké, tmavšie a viac sladšie. Receptúra na 10-percentné experimentálne pivo, je, samozrejme, tajná.

Pripojili sa aj stredoškoláci

K akcii FBP sa pridali aj študenti Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu v Nitre so svojou pedagogičkou Jarmilou Čamekovou. Ich myšlienkou bolo prezentovať, že aj SOŠ dbá na modernú gastronómiu a náhradu mäsa. V zmysle moderných trendov študenti pripravili šošovicovú roládu a záujemcom o túto pochutinu poskytli aj recept. Keďže škola má aj odbor služby v cestovnom ruchu, pre súťažiacich pripravili poznávací kvíz.

Z jarného behu

Do behu okolo botanickej záhrady sa zapojilo 114 bežcov, ďalší si tento čas užívali len pohodovou chôdzou.

Celkovými víťazmi a víťazmi v kategórii muži Jarného behu okolo botanickej záhrady sa stali: na 10 km Matúš Kompas s časom 33:58, na 5 km Gabriel Boroš (17:08) a v behu na 3 km Ľuboš Kúdeľa (12:31).

V kategórii žien sa v behu na 10 km stala víťazkou Andrea Belzarová (41:57), na 5 km Martina Podoláková (23:22) a na 3 km Dana Kozárová (s časom 12:51)

Výsledky po kategóriách nájdete na: https://www.kril.sk/vysledky/spu2023

 

Ísť späť