Odborné exkurzie v ôsmich potravinárskych podnikoch prepojili výučbu s praxou

napísal

Koncom uplynulého roka absolvovali študenti študijných programov technológia potravín, bezpečnosť a kontrola potravín či medzinárodného programu Sustainability in Agriculture, Food Production and Food Technology in the Danube Region (DAFM) Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre odborné exkurzie v ôsmich potravinárskych podnikoch. Takéto krátkodobé pobyty v spracovateľských podnikoch, ktoré patria medzi nástroje prepájania štúdia s pracovným životom, umožňujú študentom získať prvé skúsenosti s prostredím výroby.

Počas exkurzie, ktorá sa konala koncom októbra v troch lokalitách, študenti navštívili Slovenské cukrovary v Seredi, Biocentrum Výskumného ústavu potravinárskeho – Odbor technológií, inovácií a spolupráce s praxou v Modre a spoločnosť Školské hospodárstvo – Búšlak Oil v Dunajskom Klátove. V spoločnosti Slovenské cukrovary v Seredi sa oboznámili s výrobou kryštálového cukru z cukrovej repy od príjmu suroviny až po spracovanie na finálny produkt. „Vo výrobných priestoroch podniku mali možnosť zistiť, aká náročná je cesta výroby „bieleho zlata“. Len málokto si to uvedomuje, keď si ho pridáva do kávy či čaju,“ priblížila vedúca exkurzie profesorka Tatiana Bojňanská. Cukor je pritom jednou z mála potravín, ktoré si je naša krajina schopná vyprodukovať v dostatočnom množstve a zo slovenskej suroviny, dodala.

V Biocentre Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre sa účastníci exkurzie dozvedeli o histórii a aktuálnych výskumných aktivitách inštitúcie. Diskusie o výskumných projektoch a úspechoch ústavu, ako sú patenty a ocenenia, vzbudili v študentoch záujem o vedeckú prax a inováciu v potravinárskom sektore. Zároveň mali jedinečnú príležitosť prezrieť si poloprevádzkovú liehovarnícku technológiu a vidieť procesy výroby rôznych produktov, ako je alkohol, silice, glukány z húb, ocot a fermentované výrobky na báze bylín.

V spoločnosti Školské hospodárstvo – Búšlak Oil v Dunajskom Klátove zase nahliadli do všetkých fáz procesu výroby slnečnicového oleja, od spracovania slnečnicových semien až po finálny produkt. Dozvedeli sa dôležité informácie o oleji so zvýšeným podielom kyseliny olejovej, jeho prospešných vlastnostiach, ako sú jeho priaznivé účinky na zdravie a možnosti využitia v gastronómii. Senzorická analýza slnečnicových olejov bola ďalším zaujímavým aspektom exkurzie, v rámci ktorej študenti mali možnosť porovnať chuť a aromatické vlastnosti nerafinovaných a rafinovaných olejov. „Tieto skúsenosti a vedomosti im pomohli lepšie pochopiť, aké dôležité sú prírodné procesy a kvalita surovín pri výrobe potravín,“ podčiarkla T. Bojňanská.

Kvalitné zdroje rovná sa kvalitné produkty

Aj v podnikoch Mlyn Kolárovo, Jozef Oremus Pekáreň Bánov a Tomata Kolárovo sa študenti v rámci exkurzie začiatkom novembra presvedčili, že len z kvalitných surovín možno vyprodukovať kvalitné produkty. V podniku Mlyn Kolárovo sa oboznámili s príjmom pšenice do mlyna, odberom vzoriek a následnou analýzou kvality suroviny. Zaujala ich aj prehliadka mlyna, ktorý ako obrovský kolos pozostáva zo siedmich poschodí, kde dochádza k príprave zrna na mletie, samotnému mletiu a triedeniu meliva. Mali možnosť nahliadnuť aj do laboratória, kde sa hodnotí kvalita múk. Pozreli si sklad hotových produktov, kde je celá logistika riadená počítačom, bez prístupu zamestnancov. Ďalšou zaujímavou časťou bola prehliadka linky na výrobu strúhanky, kde spoločnosť pečie vlastné chleby, ktoré sa po upečení sušia a homogenizujú na požadovanú granuláciu strúhanky.

V pekárni Jozef Oremus Pekáreň Bánov študenti nahliadli do procesu výroby jednotlivých druhov ciest vrátane prípravy kvasov, oboznámili sa aj s procesom šokového mrazenia, tvarovania výrobkov, kysnutia a samotného pečenia. Keďže mlyn vyrába ražnú múku použitím starého, historického kamenného mlyna, mali možnosť si pozrieť aj tento tradičný spôsob prípravy ražnej múky.

Spoločnosť Tomata Kolárovo, ktorej hlavným cieľom je spracovanie paradajok do hotových produktov, ako sú pretlaky, omáčky a kečupy, zoznámila študentov s príjmom surovín, spracovaním a následnou pasterizáciou a sterilizáciou produktov. Mali možnosť vidieť výrobu a plnenie horčice, oboznámili sa aj so skladom obalov a hotových výrobkov.

Koncom novembra študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva navštívili ďalšie významné potravinárske podniky. V nadnárodnej spoločnosti Cloetta Slovakia, Levice, sa oboznámili s portfóliom výrobkov a biznis modelom. Firma sa zaoberá výrobou cukroviniek a svoje výrobky úspešne expanduje na zahraničné trhy. Prezentované boli jednotlivé technologické postupy, ale aj uplatnenie hygienických zásad pri výrobe širokého spektra cukroviniek.

Aj balené jedlo môže byť kvalitné a chutné

Vo firme Pierre Baguette v Sládkovičove sa študenti presvedčili, že aj balené jedlo môže byť kvalitné a chutné. Slovenský výrobca balených bagiet, sendvičov, panini a wrapov sa za 20 rokov premenil na jedného z najväčších výrobcov bagiet a sendvičov v strednej Európe. „Študenti mali možnosť prejsť všetkými výrobnými priestormi, kde im boli predstavené a vysvetlené technologické postupy vrátane aplikácie hygienických opatrení. Oboznámili sa s príjmom surovín a princípmi ich kontroly, nahliadli do laboratória kontroly kvality pekárskych výrobkov a videli kompletný proces výroby konkrétnej šarže bagiet a sendvičov od príjmu surovín, cez výrobu, balenie až odvoz zákazníkovi,“ informovala docentka Lucia Zeleňáková.

Zaujímavé poznatky priniesla aj odborná exkurzia do jednej z najvýznamnejších spoločností na spracovanie mäsa a výrobu mäsových produktov na Slovensku, do Taurisu v Rimavskej Sobote. V rámci nej sa účastníci oboznámili s technologickým procesom výroby od spracovania surového mäsa, cez prípravu mäsových zmesí, až po balenie finálnych produktov. Mohli vidieť automatizované linky, kontrolné mechanizmy kvality a postupy zabezpečenia hygieny vo výrobe. Odborníci z firmy študentom SPU vysvetlili, ako spoločnosť zabezpečuje dodržiavanie legislatívnych požiadaviek a vysokých štandardov kvality a bezpečnosti potravín.

Odborné exkurzie sa konali pod vedením profesorky Tatiany Bojňanskej, docentky Lucie Zeleňákovej a docenta Miroslava Kročka z Ústavu potravinárstva FBP. Ako zdôraznili, spojenie teoretických vedomostí a samotnej reality v podniku, kde si možno dôkladne pozrieť celý výrobný proces, je veľmi dôležité. Navyše, absolventi si môžu vytipovať svojho zamestnávateľa a firmy vybrať svojich potenciálnych zamestnancov.

Na organizácii exkurzií sa podieľali: doktorka Eva Ivanišová, doktor Matej Čech, docentka Simona Kunová, doktorka Miriam Solgajová, doktor Jozef Čurlej, doc. Marek Bobko, docentka Martina Fikselová

 

Ísť späť