SUSCOF: O udržateľnom prístupe k potravinám

napísal

SUSCOF: O udržateľnom prístupe k potravinám

Na Fakulte ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre sa 22. júna uskutočnil odborný seminár na tému Potraviny a udržateľný prístup. Multiplikačné podujatie projektu SUSCOF, určené širokej verejnosti, bolo súčasťou medzinárodného vzdelávacieho projektu Erasmus + Strategické partnerstvo „Assessing and Changing Adults` Behaviour on Sustainable Consumption of Food,“ (číslo projektu 2018-1-TR-01-KA- 204 -058739). Zúčastnilo sa na ňom šesťdesiat účastníkov prezenčnou formou a štyridsať účastníkov sledovalo seminár online prostredníctvom MS TEAMS.

Hlavnou témou seminára bolo prezentovať výsledky projektu, ktorý sa orientuje na skúmanie a hodnotenie meniaceho správania sa dospelých v oblasti udržateľnej spotreby potravín. Projekt sa rieši na Slovensku, v Rakúsku, Švédsku, Dánsku pod taktovkou koordinujúcej univerzity z Turecka.

Seminár otvorila a moderovala prof. Dr. Ing. Elena Horská, lokálna koordinátorka projektu. Výstupy projektu prezentovali členovia projektového tímu: Ing. Mária Holotová, PhD. hovorila o súčasnej situácii v oblasti udržateľného prístupu k potravinám, Ing. Martina Hanová, PhD., ktorá bola hlavnou metodickou riešiteľkou projektu, predstavila proces výskumu v jednotlivých krajinách a prezentovala hlavné výsledky, vyjadrené tzv. SCOFI indexom – Indexom udržateľnej spotreby potravín, doc. Ing. Ľubica Kubicová, PhD.,, spoločne s Ing. Kristínou Predanóciovou, PhD., priblížili tému spotreby potravín z aspektu výživového hľadiska, doc. Ing. Zdenka Kádeková, PhD., informovala o udržateľnosti z hľadiska potravinového reťazca, Ing. Marcela Hallová, PhD., predstavila kompetenčnú mapu a prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD., hovorila o možnostiach zakomponovania projektových tém do vzdelávania, výskumu a spolupráce s praxou.

Odborný seminár svojimi príspevkami obohatili aj odborníci z praxe. Medzi nimi Ing. Oliver Šiatkovský, PhD., predseda PVOD Madunice a predseda RPPK Trnava, ktorý sa zameral na otázky udržateľnosti v celej potravinovej vertikále a zdôraznil potrebu transferovať opatrenia do praxe, marketingová manažérka Katarína Jaklovská zo spoločnosti Lyra, ktorá predstavila firemný koncept udržateľnosti na strane vstupov i výstupov z výroby kvalitnej čokolády, Mgr. Csilla Budinszka, fitness trénerka a výživová poradkyňa, pôsobiaca vo fitness centre 365 GYM v Nitre, ktorá stojí za premenami nielen jedálničkov, ale aj životného štýlu viacerých pedagógov a študentov FEM a napokon  bývala absolventka, Ing. Katarína Lieskovská, ktorá je už dvadsať rokov vegánkou a tiež jej nie je ľahostajný postoj  k potravinám i životnému prostrediu.

Seminár obohatili svojimi vystúpeniami aj študenti študijného programu agrárny obchod a marketing, ktorí v rámci zadania na predmete európsky spotrebiteľ a spotrebiteľské správanie vytvorili propagačné články, krátke formáty videí pre sociálne siete TIK-TOK a Instagram, tzv. REELS a celkovo 36 videí s dĺžkou maximálne tri minúty. Päť najlepších videí postúpilo do medzinárodnej súťaže v rámci projektu SUSCOF, boli prezentované na odbornom seminári.  Ich autori sa za odmenu zúčastnia v zimnom semestri 2021/2022 na exkurzii do Viedne na univerzitu BOKU, kde bude prebiehať školenie na tému udržateľnosti v oblasti prístupu k potravinám.

Riešiteľov projektu tešia pozitívne odozvy na seminár a veria, že popularizačné podujatie  poskytlo odbornej i laickej verejnosti námety na udržateľnejší prístup k potravinám i životnému prostrediu.

Víťazné videá:

 

 
 
 
 

Ísť späť