Téma

Podľa prognóz budú poľnohospodári v blízkej budúcnosti patriť medzi najžiadanejšie povolania, preto je vzdelanie v tejto oblasti tou najlepšou investíciou do budúcnosti.

Koncom uplynulého roka absolvovali študenti Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre odborné exkurzie v ôsmich potravinárskych podnikoch.

Galavečer plný vianočných melódií a emócií. Taký bol už tradičný koncert Vianočný dar SPU pod záštitou rektorky Klaudie Halászovej, ktorý sa konal 17. decembra v aule univerzity.

V Botanickej záhrade SPU v Nitre sa nám podarilo obnoviť expozíciu mäsožravých rastlín, kde sme vďaka zväčšeniu plochy mohli doplniť ďalšie zaujímavé druhy a vytvoriť atraktívnu kolekciu.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je majiteľom úžitkového vzoru „Pečivo s vysokým podielom lyofilizovaného drobného bobuľového ovocia a spôsob jeho výroby“.

Rozhovor

Moderná doba nabáda nielen k zdravej výžive, ale aj k udržateľnosti a cirkulárnej ekonomike. Všetky tieto aktuálne výzvy spojila vo svojom projekte líderka študentského startupu Caskin Coffee Labs Terézia Švecová.

V denníku Pravda uverejnili 12. augusta rozhovor redaktora J. Sedláka s prorektorom SPU pre komunikáciu a prax Pavlom Findurom. Prinášame ho v plnom znení.

Začiatok leta sa na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre niesol v „duchu oskoruše“. O tom, prečo je jarabina oskorušová taká zaujímavá, že si zaslúžila monotematickú konferenciu, sme hovorili s odborným asistentom Ústavu krajinnej architektúry Ing. Ladislavom Bakayom, PhD.

Absolventi

Vzťah inžiniera Vladimíra Mochnaľa k účtovníctvu a audítorstvu sa sformoval na Fakulte ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde vyštudoval účtovníctvo a audítorstvo v inžinierskom stupni štúdia.

Malí a strední pekári to v dnešnej konkurencii veľkých pekární nemajú jednoduché. Bánovskej pekárni sa už vyše 30 rokov darí udržať a zveľaďovať tradičnú výrobu pekárenských výrobkov zo starostlivo vybraných surovín. Pekárskemu sektoru však chýba mladá krv.

Každý z nás prežíva najkrajšie sviatky v roku po svojom. Ako vníma Vianoce speváčka s krásnym hlasom Dominika Titková, ktorý vianočný darček ju najviac potešil a aké je jej vianočné posolstvo?

Minuloročná absolventka SPU v Nitre inžinierka Alena Považanová je vedúcou výroby v Zvolenskej mliekarni. Ako hovorí, moderný pracovný trh si vyžaduje nielen odborné teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti.

Projekty

V priestoroch Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra - Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra sa 6. februára konal deviaty ročník Zimnej školy Animal Biotechnology 2025 s medzinárodnou účasťou.

Klimatické zmeny predstavujú pre poľnohospodársku krajinu vážnu výzvu, najmä v oblasti zadržiavania vody a ochrany pôdy pred eróziou. Na návrh adaptačných opatrení, ktoré priniesli nové riešenia na prispôsobenie sa týmto výzvam, sa zameriaval projekt URANOS.

Na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe (VŠCHT) v Českej republike sa 3. – 5. decembra konala vzdelávacia aktivita v rámci projektu „Zvyšovanie povedomia a vedomostnej základne s big data v oblasti kvality ovzdušia a jej vplyvu na zdravie populácie“ (VISIONAIR).

Projekt AgroTec je zameraný na vytvorenie siete piatich agrotechnologických centier na piatich univerzitách v Jordánsku a v Palestíne.

Vo Výskumnom centre AgroBioTech na SPU v Nitre sa 4. decembra uskutočnil Kariérny deň, ktorý prilákal celkovo 90 žiakov a pedagógov so záujmom o moderné prístupy v gastronómii a vzdelávaní.

Aktuálne

Zdravé, chrumkavé a chutné zeleninové čipsy vyrobené v Potravinovom inkubátore SPU technológiou sušenia si možno od 10. februára kúpiť v univerzitnom Bufete pod aulou.

Témou stretnutia vedenia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity s pedagógmi bol vnútorný systém zabezpečovania kvality, diskutovalo sa aj o fonde pracovného času, výkonnostných zmluvách a novom dochádzkovom systéme.

Na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 3. februára konalo stretnutie ministra školstva Tomáša Druckera s učiteľmi z nitrianskeho regiónu.

Slovenský trh je dnes zaplavený zahraničnými potravinami, z ktorých nie všetky pochádzajú z Európskej únie.