Téma

V Guatemale existuje päť inštitúcií vyššieho vzdelávania, pričom všetky sa nachádzajú v hlavom meste Guatemala. Univerzita San Carlos, ktorú som v februári navštívila v rámci programu Erasmus+ Svet, je najvýznamnejšia z nich a zároveň jediná verejná univerzita. Hlavnou témou môjho prednáškového pobytu  bolo ohrozenie vodných zdrojov, spôsobené prudkým rozvoj urbanizácie v tejto oblasti.

Pri pohľade na motto tohtoročného svetového dňa potravín: "Pestovať, živiť, udržiavať. Spolu" možno konštatovať, že je to veľmi rozsiahla téma súvisiaca s celým potravinovým reťazcom.

Svetový deň potravín je príležitosťou pre zvýšenie úsilia o dosiahnutie potravinovej bezpečnosti a správnej výživy pre všetkých. Tohtoročné oslavy prebiehajú v období, keď sa mnohé krajiny vyrovnávajú s vážnymi dôsledkami pandémie COVID-19. Mottom  tohtoročného, ktorý vyhlásila na 16. októbra Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) pri OSN, je: „Pestovať, živiť, udržiavať. Spolu.“

Otázka šírenia inváznych druhov rastlín je stále aktuálnejšou. Ako bojovať s nebezpečnými nevítanými votrelcami sme sa spýtali Ing. Žanety Paukovej, PhD., z Katedry regionálnej bioenergetiky Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja, ktorá sa uvedenou problematikou zaoberá.

Predpokladaný vzťah medzi pestovateľmi repky olejnej a včelármi by mal byť idylický a vzájomne výhodný. Posledné roky tomu však nenasvedčujú. K problematike na aktuálnu tému sa vyjadril doc. Róbert Chlebo, vedúci Katedry špeciálneho chovateľstva Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre.

Milí študenti, nie ste v tom sami. Všetci dobre vieme koľko neuspokojených potrieb nás ťaží, koľko protichodných motívov máme nevyriešených, koľko sociálnych konfliktov či už doma, v škole alebo v práci zažívame a koľko morálnych a celospoločenských otázok máme neujasnených.