Rastliny s adaptogénnym účinkom a ich využitie v športovej výžive
napísal Renáta Chosraviová
Aké priaznivé účinky pre organizmus majú adaptogény, ako zvyšujú odolnosť nášho tela voči stresovým faktorom a ktoré rastliny ich obsahujú? Odpovede na tieto, ako aj ďalšie otázky sa študenti mohli dozvedieť počas zaujímavej online diskusie s Ing. Evou Ivanišovou, PhD., z Katedry technológie a kvality rastlinných produktov Fakulty biotechnológie a potravinárstva. Konala sa 28. apríla v rámci série odborných podujatí Nitrianskych univerzitných dní.
Ako prednášajúca uviedla, adaptogény sú zlúčeniny, ktoré zvyšujú všeobecnú odolnosť (imunitu) organizmu a schopnosť odolávať záťaži rôzneho druhu, zlepšujú sústredenie, výkonnosť a prispievajú k rýchlejšiemu prispôsobeniu novým podmienkam, odbúravajú stres spôsobený zvýšeným fyzickým i psychickým výkonom. Zároveň študentov oboznámila s jednotlivým sortimentom cudzokrajných rastlín, ktoré takéto účinky majú. Podrobnejšie predstavila rozchodnicu ružovú, kotvičník zemný a leuzeu šuštivú.
„Za hlavnú adaptogénnu aktivitu rozchodnice ružovej (Rhodiola rosea L.), je zodpovedná zlúčenina rosavín. Rastlina stimuluje produkciu endorfínov, zvyšuje bioelektrickú aktivitu mozgu, vykazuje antioxidačný a antimutagénny účinok na ľudský organizmus. Za adaptogénnu aktivitu kotvičníka zemného (Tribulus terrestris L.) sú zodpovedné saponíny, rastlina zvyšuje produkciu testosterónu, spermií, podporuje nárast svalovej hmoty, má tiež imunostimulačné, antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Za hlavnú adaptogénnu aktivitu leuzey šuštivej (Rhaponticum carthamoides Willd) je zodpovedná zlúčenina 20 hydroxyekdyzón. Rastlina vykazuje imunostimulačný a antioxidačný účinok, zvyšuje pracovnú kapacitu, syntézy bielkovín, podporuje rast svalovej hmoty, zlepšuje srdcovú činnosť,“ vysvetlila E. Ivanišová. Záujemcovia sa dozvedeli aj o charakteristike a pôvode rastlín, možnostiach ich pestovania v podmienkach našej krajiny a účinkoch na ľudský organizmus, ako aj o ich využití v športovej výžive a celkovo v gastronómii a technológii potravín.
Z domácich tradičných liečivých rastlín, ktoré vykazujú adaptogénne účinky, Ing. E. Ivanišová priblížila morušu, rakytník, mätu, medovku, šalviu, sladovku hladkoplodú, ale aj huby, napríklad hlivu.
Po prednáške sa rozprúdila diskusia. Študenti kládli otázky priamo, alebo prostredníctvom chatu, resp. komentárov, keďže prednáška bola streamovaná a bolo možné ju sledovať aj na facebooku. Rezonovali najmä otázky aké rastlinky možno použiť pri rôznych ochoreniach (napr. ochorenia kĺbov a pod.), aké sú odporúčané denné dávky liečivých rastlín, či môžu vzniknúť aj určité kontraindikácie, resp. nežiadúce účinky spojené s užívaním týchto rastlín, či ich môžu užívať aj starší jedinci, alebo len mladí športovci. Študenti sa podrobnejšie pýtali aj na to, čo sú to betaglukány, kde ich môžeme nájsť a čím sa vyznačujú.