SPU je majiteľom úžitkového vzoru na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej
napísal Renáta Chosraviová
Úrad priemyselného vlastníctva SR zapísal 9. októbra 2024 do registra úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej.
Úžitkový vzor bol zapísaný pod číslom PUV 103-2024 ako „Sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a aktívneho glukánu z hlivy a spôsob ich výroby".
Majiteľom úžitkového vzoru je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Pôvodcami riešenia sú: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Mgr. Eva Kováčiková, Ing. Marcel Golian, PhD., Ing. Patrícia Joanidis, PhD., MUDr. Peter Chlebo, PhD., Ing. Zuzana Chlebová, PhD.
Sladké a slané sušienky obsahujú prídavok selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a prídavok aktívneho glukánu z hlivy. Ako informovala Eva Ivanišová, prídavok hlivy nahradzuje v sladkých sušienkach časť cukru a v slaných sušienkach zas znižuje množstvo soli, čo je v súlade s nariadeniami Európskej komisie, ktorá sa zaviazala k prechodu na zdravšie potraviny. Selénom fortifikovaná hliva vnáša do sušienok organický zabudovaný selén, a to v množstve minimálne 2,5 mg/kg sušienok.
Registračný a schvaľovací proces sa začal 25. júna 2024 a trval vyše tri mesiace.
Ako úžitkový vzor je zapísaná takáto receptúra: Pripraví sa potrebné množstvo základných surovín, na sladké sušienky sa na 240 gramov múky pridá 20 gramov prášku selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a 10 gramov prášku aktívneho glukánu z hlivy. Na slané sušienky sa na 170 gramov múky pridá 30 gramov prášku selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a 10 gramov prášku aktívneho glukánu z hlivy.
Foto: Slané (tmavšie) a sladké (bledšie) sušienky s prídavkom hlivy. Na fotografii je aj múčka z hlivy ustricovitej.