Téma

Symbolicky na začiatku Týždňa vedy a techniky na Slovensku, 10. novembra, oslávilo Výskumné centrum AgroBioTech SPU v Nitre prvú dekádu svojej existencie. Za ten čas zrealizovalo množstvo úspešných projektov a dosiahlo úspechy doma aj zahraničí.

Prepojiť študentov s potenciálnymi zamestnávateľmi, firmami a zástupcami praxe bolo hlavným cieľom už tradičného veľtrhu práce a kariérneho poradenstva Parnership day. Konal sa 28. októbra na Fakulte ekonomiky a manažmentu (FEM) SPU v Nitre a prilákal stovky študentov.

Rozhovor

SPU v Nitre zabezpečuje pre študentov a zamestnancov komplexné bezplatné psychologické poradenstvo v inkluzívnom prostredí prostredníctvom Univerzitného podporného a poradenského centra (UPPC).

Svetový deň výživy, ktorý sa oslavuje 16. októbra, zvyšuje povedomie o bezpečnosti potravín a význame prístupu k výživnej strave pre všetkých ľudí na svete. Čo je jeho podstatou sme si pripomenuli s doktorkou Petrou Lenártovou z Ústavu výživy a genomiky FAPZ.

Čo priniesol festival, aká bola jeho organizačná a umelecká úroveň, v čom spočíva jeho význam, sme hovorili s členkou odbornej poroty riaditeľkou Odboru živého dedičstva a kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva Ministerstva kultúry SR Barborou Morongovou.

Po marcovej návšteve Saudskej Arábie sa naša odborníčka na sokoliarstvo a pedagogička na Ústave chovu zvierat Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU doktorka Terézia Hegerová v máji opäť ocitla na Arabskom polostrove.

Absolventi

Hudobný fond ocenil osem osobností slovenskej hudobnej scény za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej a dychovej hudby i džezu. Cenu Pavla Tonkoviča získala Petra Zaujecová za mimoriadnu tvorivú interpretačnú, organizačnú pôsobnosť a činnosť v rozvoji folklórneho diania najmä v nitrianskom regióne.

Uplynulo presne polstoročie odvtedy, čo si 118 úspešných absolventov Mechanizačnej fakulty vtedajšej Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre prevzalo v aule inžinierske diplomy.

„Vyrábané víno je reprezentantom oblasti, mesta, ľudí, ktorí sa na jeho výrobe podieľali. Zapája sa tak do vytvárania kultúrneho obrazu kraja, z ktorého pochádza. Naším cieľom je vyrábať vína s rodokmeňom, také, ktoré reprezentujú Svätý Jur, Malokarpatskú oblasť a celé Slovensko,“ vysvetľuje svoju filozofiu Jakub Achberger.

Priebeh predaja poľnohospodárskej techniky na Slovensku nie je lineárny, čo je pre predajcov veľmi náročné z hľadiska plánovania skladu, ale aj z personálneho a časového aspektu.

Projekty

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre potvrdzuje svoj sociálny rozmer a spoločenskú zodpovednosť. Tentokrát prostredníctvom dobročinného projektu „Pro bono“ pre Zariadenie sociálnych služieb Viničky.

SPU v Nitre predstavila v Kreatívnom centre SPU najväčšie virtuálne pľúca na Slovensku a tiež prototyp Smart monitoru kvality vnútorného a vonkajšieho vzduchu.

SPU v Nitre hostila v dňoch 3. - 6. novembra skupinu trinástich pedagógov z desiatich univerzít strednej Ázie. V priestoroch Environmentálneho centra SPU sa učili, ako začleniť udržateľnosť do svojich študijných plánov.

Potravinové inovácie, správanie spotrebiteľov či potravinárske technológie 21. storočia boli témami inšpiratívneho podujatia EIT Food Training.

Biologická ochrana fariem s využitím dravých vtákov ako ekologického spôsobu regulácie populácie divých holubov je jednou z úloh projektu „Využívanie smart technológií pri riadení chovu dobytka na farme, s ohľadom na produkciu a kvalitu mlieka, zdravie dojníc a zníženie stavu holubov.“ Aktuálne sa realizuje na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU, s. r. o., Kolíňany, na farme v Oponiciach.

Aktuálne

Vo Výskumnom centre AgorBioTech SPU sa 13. novembra uskutočnilo regionálne pracovné stretnutie ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Samuela Migaľa a zástupcov samospráv Nitrianskeho kraja.

Generačná výmena v poľnohospodárstve bola témou Globálneho fóra OECD pre poľnohospodárstvo, ktoré sa konalo 28. októbra v Paríži. SPU v Nitre na podujatí zastupoval profesor Ján Pokrivčák z FEM.