Téma

Trinásty ročník súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle už pozná svojich víťazov. Oceneným sa prihovorila rektorka SPU Klaudia Halászová.

V ostatných mesiacoch (august - november 2025) prebieha v areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre výrub drevín. Aj keď by sa návštevníkom mohlo zdať, že ide o hodnotné a zdravé dreviny, opak je pravdou.

SPU v Nitre ožila 25. novembra podujatím Erasmus Village 2025. Niekoľko desiatok zahraničných študentov prezentovalo svoje tradície, kultúru, gastronómiu, ale aj skúsenosti zo štúdia na SPU.

Rozhovor

Univerzitná zelená stena pri Ústave záhradníctva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva v areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre získala reálnu podobu. Myšlienku jej vzniku, význam a realizáciu priblížil koordinátor činností projektu doktor Marcel Golian z Ústavu záhradníctva.

SPU v Nitre zabezpečuje pre študentov a zamestnancov komplexné bezplatné psychologické poradenstvo v inkluzívnom prostredí prostredníctvom Univerzitného podporného a poradenského centra (UPPC).

Svetový deň výživy, ktorý sa oslavuje 16. októbra, zvyšuje povedomie o bezpečnosti potravín a význame prístupu k výživnej strave pre všetkých ľudí na svete. Čo je jeho podstatou sme si pripomenuli s doktorkou Petrou Lenártovou z Ústavu výživy a genomiky FAPZ.

Čo priniesol festival, aká bola jeho organizačná a umelecká úroveň, v čom spočíva jeho význam, sme hovorili s členkou odbornej poroty riaditeľkou Odboru živého dedičstva a kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva Ministerstva kultúry SR Barborou Morongovou.

Absolventi

Podnikateľský príbeh Michala Molčana môže byť inšpiráciou pre mladých ľudí. Absolvent FEŠRR SPU úspešne vybudoval firmu a stal sa zakladateľom prémiového magazínu o kávovej kultúre Standart.

Hudobný fond ocenil osem osobností slovenskej hudobnej scény za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej a dychovej hudby i džezu. Cenu Pavla Tonkoviča získala Petra Zaujecová za mimoriadnu tvorivú interpretačnú, organizačnú pôsobnosť a činnosť v rozvoji folklórneho diania najmä v nitrianskom regióne.

Uplynulo presne polstoročie odvtedy, čo si 118 úspešných absolventov Mechanizačnej fakulty vtedajšej Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre prevzalo v aule inžinierske diplomy.

„Vyrábané víno je reprezentantom oblasti, mesta, ľudí, ktorí sa na jeho výrobe podieľali. Zapája sa tak do vytvárania kultúrneho obrazu kraja, z ktorého pochádza. Naším cieľom je vyrábať vína s rodokmeňom, také, ktoré reprezentujú Svätý Jur, Malokarpatskú oblasť a celé Slovensko,“ vysvetľuje svoju filozofiu Jakub Achberger.

Projekty

Na univerzite v maďarskom Győri sa 5. – 6. novembra konalo výročné valné zhromaždenie projektu Horizont Európa NENUPHAR.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre potvrdzuje svoj sociálny rozmer a spoločenskú zodpovednosť. Tentokrát prostredníctvom dobročinného projektu „Pro bono“ pre Zariadenie sociálnych služieb Viničky.

SPU v Nitre hostila v dňoch 3. - 6. novembra skupinu trinástich pedagógov z desiatich univerzít strednej Ázie. V priestoroch Environmentálneho centra SPU sa učili, ako začleniť udržateľnosť do svojich študijných plánov.

Potravinové inovácie, správanie spotrebiteľov či potravinárske technológie 21. storočia boli témami inšpiratívneho podujatia EIT Food Training.

Aktuálne

Budúcnosť pestovania zeleniny, ovocia a viniča, stabilita podpôr z EÚ a možnosti rozvoja špeciálnej rastlinnej výroby – to boli hlavné témy odbornej diskusie, ktorá sa konala 1. decembra v Senci.

Vo Výskumnom centre AgorBioTech SPU sa 13. novembra uskutočnilo regionálne pracovné stretnutie ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Samuela Migaľa a zástupcov samospráv Nitrianskeho kraja.

Dvanásť študentov a študentiek si 12. novembra prevzalo z rúk rektorky SPU v Nitre Klaudie Halászovej ocenenie, ktoré tradične udeľuje pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.