Zážitková exkurzia v stravovacej prevádzke Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nitre

napísal

Prioritou vzdelávania na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je prepojenie teórie s praxou. Dvadsať študentov všetkých troch ročníkov bakalárskeho stupňa štúdia v študijnom programe potraviny a technológie v gastronómii sa v piatok 26. apríla zúčastnilo na odbornej exkurzii v stravovacej prevádzke Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nitre.

Chod prevádzky z pohľadu nutričných, technologických a hygienických aspektov výroby jedál pre zamestnancov a pacientov nemocnice prezentovala študentom vedúca stravovacej prevádzky a nutričná terapeutka z oddelenia liečebnej výživy, ktorá sa zaoberá prípravou jedál pre pacientov s osobitnými stravovacími požiadavkami.

„V praxi naši študenti videli, aké dôležité je dodržiavať technologické postupy pri príprave základných a špeciálnych diét podľa osobitých predpisov, ako funguje systém normovania jedál či ich samotný rozvoz na oddelenia,“ uviedla docentka Lucia Zeleňáková, ktorá zabezpečila organizáciu exkurzie spolu s doktorkou Annou Kolesárovou z Ústavu potravinárstva FBP SPU v Nitre.

Študenti prešli celou prevádzkou, a to od príjmu surovín až po výdaj pokrmov. Mali možnosť vidieť, aký vplyv má dispozičné riešenie a vnútorné vybavenie na dodržiavanie zásad osobnej a prevádzkovej hygieny, dodala. „Diskusia priniesla množstvo zaujímavých informácií, ktoré študenti zúročia na odborných predmetoch v rámci svojho štúdia. Na záver sme všetci zhodli, že takéto odborné exkurzie, pokrývajúce široké spektrum oblastí výroby jedál, majú pre budúcich absolventov veľký význam,“ uzatvorila L. Zeleňáková.

 

Ísť späť