SPU pomáha stredoázijským univerzitám vyvinúť inovatívnu formu štúdia

napísal

V  stredoázijskom Tadžikistane a  Turkmenistane majú záujem o  výchovu kvalitných odborníkov v  oblasti spracovania potravín. S inovatívnymi formami štúdia a  vzdelávania im pomáhajú aj pedagógovia zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

SPU v  Nitre je súčasťou konzorcia projektu s  názvom OFINU – Open Food Innovation University. Projekt odštartoval vo februári 2024 a  je financovaný z Európskej únie prostredníctvom programu Erasmus+. Konzorcium tvorí sedem partnerov, koordinátorom je Lotyšská univerzita prírodných vied a technológií. V projektovom tíme SPU v Nitre je deväť pedagógov z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva a Fakulty biotechnológie a potravinárstva.

„Cieľom projektu je vyvinúť a implementovať na zapojených univerzitách z Tadžikistanu a Uzbekistanu novú inovatívnu formu štúdia. Výučba a vzdelávanie budúcich odborníkov v  oblasti spracovania potravín bude prebiehať v modulárnom formáte. Spolu s dennými študentmi sa na nej budú zúčastňovať aj externí študenti – poslucháči študijných modulov, aby nadobudli znalosti v  danej oblasti a získali vyššie vzdelanie,“ uviedla zodpovedná riešiteľka projektu profesorka Miroslava Kačániová. Dodala, že tieto vzdelávacie služby môžu využiť napríklad špecialisti v potravinárskom priemysle alebo tí, ktorí sa chcú stať špecialistami. V  rámci projektu sa vytvorí a posilní právny základ, vyvinú sa študijné moduly, vyškolia sa akademickí pracovníci partnerov a vypracuje sa materiálna základňa potrebná na štúdium.

Externí študenti budú participovať na určitých moduloch spolu so študentmi dennej formy štúdia. „Po absolvovaní školenia získajú potrebné vedomosti a kredity umožňujúce získanie vysokoškolského diplomu. Tento prístup umožní ľuďom, ktorí už vstúpili na trh práce, vzdelávať sa a tým zvýšiť svoju konkurencieschopnosť na trhu práce. U študentov dennej formy štúdia sa rovnako zvýši potenciál zamestnania,“ povedala M. Kačániová. Významnú úlohu v projekte budú zohrávať pridružení partneri – päť podnikov na spracovanie potravín a jedno obchodné združenie. „Budú sa podieľať na procese navrhovania nových študijných modulov, na ich validácii a delegovať zamestnancov, ktorí sa zúčastnia pilotovania,“ uzavrela profesorka Kačániová.

Na projekte, ktorý potrvá do januára 2027, sa za EÚ podieľa Lotyšská univerzita prírodných vied a  technológií a SPU v Nitre. Zo strany Uzbekistanu je zapojený Andijanský inštitút poľnohospodárstva a  agrotechnológií, Samarkandská poľnohospodárska inovačná a výskumná univerzita. Z  Tadžikistanu má zastúpenie Tadžická technologická univerzita, pobočka Isfara Technologickej univerzity v  Tadžikistane a Kulobská univerzita technológie a inovačného manažmentu.

 

 

 

 

 

Ísť späť