e-poľnohospodár

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
spravodajca Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
  • porn - instagram takipci satin al - film izle - titan jel - hyundai kia yedek parca - instagram takipci satin al - konya escort - Lipo Magnet - ankara evden eve nakliyat - İllegal bahis sitesi
  • Home Kategorie spravodajstva Poľnohospodár 7-8/60 Aká je výživa v podmienkach nízkeho hygienického štandardu?

    Aká je výživa v podmienkach nízkeho hygienického štandardu?

    E-mail Tlačiť

    pavlikNa Katedre výživy ľudí FAPZ hosťoval 12. – 16. októbra pplk. MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D., zástupca vedúceho Katedry vojenského vnútorného lekárstva a vojenskej hygieny na Fakulte vojenského zdravotníctva Univerzity obrany v Hradci Králové, ČR.

    Študentov 2. ročníka inžinierskeho štúdia odboru výživa ľudí oboznámil s problematikou výživy vojakov Českej republiky počas bežného dňa, ale aj v nasadení, teda v extrémnych podmienkach. Keďže sa zúčastnil na vojenskej misii v Afganistane, z vlastných skúseností priblížil situáciu v tejto krajine, najmä spôsob stravovania vojakov, účastníkov misií. Energeticky a nutrične vyvážené stravovanie vojska má priamy dopad na zdravotný stav, fyzickú a duševnú pripravenosť pre plnenie náročných vojenských úloh a je základným predpokladom pre vytvorenie funkčnej a bojaschopnej armády. Výživové odporučenia vychádzajú z odporúčaných výživových dávok všeobecne platných pre civilné obyvateľstvo, pričom odporúčania pre stravovanie vojakov podliehajú modifikácii z dôvodov špecifického zamestnania vojenských profesionálov.

    Ako V. Pavlík povedal, v prípadoch, keď nie je možné podať čerstvo uvarenú stravu, všetky vyspelé armády sveta využívajú systém bojových dávok potravín (BDP). „Legislatívny rámec, ako má po nutričnej stránke vyzerať bojová dávka potravín, určuje štandardizačná dohoda NATO, menovite STANAG 2937. Jej obsahom sú odporúčania, aby hlavnou zložkou bojovej dávky boli predpripravené pokrmy, ktoré môžu byť konzumované bez pridania vody, ďalšej úpravy, prípadne bez ohrevu. Norma STANAG 2937 tiež určuje minimálnu energetickú hodnotu dávky, ktorá nesmie klesnúť pod 13 400 kJ. V súčasnosti je pre potreby Armády Českej republiky (AČR) vyrobených a dodávaných sedem BDP označených číslicami I – VII, ktoré sa líšia skladbou hlavných pokrmov.“ V prípadoch možného nasadenia vojakov AČR do oblastí mimo mierneho klimatického pásma dochádza k výraznému navýšeniu potreby celkovej energie, stúpajú najmä nároky na zvýšený príjem sacharidov a dostatočný príjem tekutín vrátane zvýšenej dávky minerálov. Preto AČR od roku 2012 vyvíja BDP-T, dávku potravín určenú pre tropickú alebo arktickú oblasť. „Novinkou v tejto navrhovanej dávke je i sušené mäso, splňujúce nároky na malú hmotnosť a množstvo energie (kilojoulov) v danom objeme stravy. Neoddeliteľnou súčasťou dávky je napr. sušené ovocie, vhodné ako zdroj pohotového cukru alebo navýšenie dávky soli,“ dozvedeli sme sa.

    „Možno konštatovať, že súčasné BDP v AČR vyhovujú po energetickej a nutričnej stránke. V súlade so STANAG 2937 je forma BDP plne kompatibilná s ostatnými bojovými dávkami armád NATO. Hotové pokrmy sú hlavným potravinovým komponentom bojových dávok potravín v armádach NATO. Ich ďalší vývoj v súlade s novonavrhovanými BDP-T pre potreby AČR musí byť zameraný na rozširovanie sortimentu, zlepšenie senzorických a funkčných vlastností pri súčasnom dodržiavaní nutričnej a energetickej hodnoty dávky,“ uzatvoril MUDr. Vladimír Pavlík.

    Doc. Ing. Marta Habánová, PhD., FAPZ

     

    pavlik

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pplk. MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D., z Univerzity obrany v Hradci Králové oboznámil študentov programu výživa ľudí so spôsobom stravovania vojakov